5ο Πανελλήνιο Συνέδριο
Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Εκτύπωση Ωρίων Επικοινωνία

Ερασιτεχνική Αστρονομία

Η ερασιτεχνική αστρονομία, δηλαδή η μη επαγγελματική ενασχόληση με την αστρονομία, εξαπλώνεται ολοένα στην Ελλάδα ως μια ενασχόληση που συνδυάζει την επιστήμη και την ψυχαγωγική δραστηριότητα. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι αριθμούν πλέον πολλές χιλιάδες και οι δραστηριότητές τους καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ασχολιών, όπως:

 • Παρατηρήσεις με Επιστημονικό ενδιαφέρον
  Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι συχνά κάνουν παρατηρήσεις και εργασίες που έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες αστρονόμους όπως οι παρατηρήσεις μεταβλητών αστέρων ή η αναζήτηση κομητών.
 • Φωτογράφηση ουρανού
 • Με τη φωτογράφηση των ουράνιων σωμάτων μπορούν να καταγραφούν λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Οι Έλληνες ερασιτέχνες αστρονόμοι δημοσιεύουν, πλέον, τις φωτογραφίες τους στα κορυφαία παγκοσμίως αστρονομικά περιοδικά.
 • Παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια
 • Με τα τηλεσκόπιά τους, μικρά ή μεγάλα, παρατηρούν ένα πλήθος από ουράνια σώματα (πλανήτες, γαλαξίες, αστρικά σμήνη, νεφελώματα κ.ά.)  είτε ιδιωτικά είτε σε δημόσιες «αστροβραδιές».
 • Εκλαΐκευση της αστρονομίας
 • Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι επιτελούν ένα σπουδαίο έργο όσον αφορά την εκλαΐκευση της αστρονομίας, και της επιστήμης γενικότερα, καθώς μέσω της ενασχόλησης με την παρατήρηση του ουρανού γίνονται κατανοητές και προσιτές ακόμα και δύσκολες επιστημονικές έννοιες.

 

Σύλλογοι Ερασιτεχνικής Αστρονομίας


Οι Έλληνες ερασιτέχνες της Ελλάδας έχουν οργανωθεί σε διάφορους αστρονομικούς συλλόγους. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται, πλέον, 19 αστρονομικοί σύλλογοι και ομάδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Με σκοπό την εκλαΐκευση της αστρονομίας, τη διενέργεια παρατηρήσεων και τη συνεύρεση των ερασιτεχνών αστρονόμων οι σύλλογοι έχουν πλούσια δραστηριότητα. Η αναλυτική λίστα των συλλόγων έχει ως εξής:

Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας

Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων»

Αστρονομική και αστροφυσική Δυτικής Ελλάδας (Αγρίνιο)

Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης

Αστροπαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας

Ελληνική Αστρονομική Ένωση (Αθήνα)

Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Βόλος)

Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος - Παράρτημα Κατερίνης

Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος - παράρτημα Κάσου

Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος - Παράρτημα Νάουσας

Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος - παράρτημα Φλώρινας

Εταιρεία αστρονομίας Χαλκίδας

Ομάδα Φίλων Αστρονομίας Λέσβου

Όμιλος Παρατηρησιακής Αστρονομίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Όμιλος Φίλων Αστρονομίας (Θεσσαλονίκη)

Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Αθήνα)

Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης

Σύλλογος Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς

Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης

 

Πανελλήνια Συνέδρια Ερασιτεχνικής Αστρονομίας


Η πιο σημαντική δραστηριότητα των ελληνικών αστρονομικών συλλόγων είναι τα Πανελλήνια Συνέδρια Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια. Ξεκίνησαν το 1999 από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με σκοπό τη συνεύρεση των ερασιτεχνών αστρονόμων και την πρόοδο της αστρονομίας στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί τέσσερα συνέδρια:

 • Το πρώτο συνέδριο διεξήχθη στο Βόλο στις 2 και 3 Οκτωβρίου 1999 και διοργανώθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι 8 αστρονομικοί σύλλογοι που υπήρχαν την εποχή εκείνη.
 • Το δεύτερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας και το παρακολούθησαν περίπου 200 σύνεδροι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
 • Το τρίτο συνέδριο διοργανώθηκε στη Χαλκιδική από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 250 συνέδρων.
  • Το τέταρτο συνέδριο διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Ελληνική Αστρονομική Ένωση με συμμετοχή 420 συνέδρων. Τόπος διεξαγωγής ήταν το Ευγενίδειο Ίδρυμα.

  Ο «Ωρίων» είχε την τιμή να διοργανώσει το 5ο συνέδριο από 5 έως 7 Οκτωβρίου του 2007.