5ο Πανελλήνιο Συνέδριο
Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Εκτύπωση Ωρίων Επικοινωνία

Το συνέδριο με μια ματιά

Το συνέδριο άρχισε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007 το απόγευμα και τελείωσε το μεσημέρι της Κυριακής 7 Οκτωβρίου. Χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η συμμετοχή στο συνέδριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού συμμετείχαν σχεδόν 450 σύνεδροι από κάθε περιοχή της Ελλάδος και ξεπέρασε σε συμμετοχή τα προηγούμενα τέσσερα συνέδρια, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την Ερασιτεχνική Αστρονομία στη χώρα μας. Κάποια γενικά στατιστικά:
.70 % των συμμετεχόντων ήταν άνδρες, 30 % γυναίκες.
.25 % των συμμετεχόντων ήταν φοιτητές και σχεδόν 5 % μαθητές.
.Παρουσιάστηκαν 21 εισηγήσεις, οι οποίες είχαν εγκριθεί από την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή.
.Εκτέθηκαν 32 εκθέματα, αφίσες, φωτογραφίες, κατασκευές κ.α. από τους συνέδρους.
.Πραγματοποιήθηκαν 5 ομιλίες προσκεκλημένων ομιλητών.
.Πραγματοποιήθηκαν 11 παράλληλα workshops.
.Συμμετείχαν οι 12 εκ των 15 υπολοίπων ελληνικών συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας, καθώς και η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου.
.Συμμετείχαν 13 εθελοντές, οι οποίοι βοήθησαν την 11μελή Οργανωτική Επιτροπή.

Το Σάββατο 6/10/2007 έγινε στα πλαίσια του Συνεδρίου και η καθιερωμένη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων από όλη την Ελλάδα (και τη συμμετοχή αντιπροσώπου από την Αστρονομική Εταιρεία της Κύπρου), κατά τη διάρκεια τους οποίας λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:
.Η πραγματοποίηση τους επόμενης πανελλήνιας συνάντησης για αστροπαρατήρηση το 2008 στη Δίρφη τους Εύβοιας με διοργανωτή την Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας.
.Το επόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (6ο) θα πραγματοποιηθεί το 2009 στην Αλεξανδρούπολη με διοργανωτή τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης.